מטפל סיעודי – כל המידע הנדרש בנושא מטפלים סיעודיים

העסקת מטפל סיעודי בישראל דורשת ידע בנבכי הביורוקרטיה הממסדית.
במאמר קצר זה ננסה להבהיר עבורכם את העניין.

איזה מטפל סיעודי עדיף לכם?

קיימים שני סוגים של מטפלים סיעודיים. 

הסוג הראשון אלו הם הישראלים שעוסקים בתחום. מדובר על אחים ואחיות סיעודיים, אשר עברו התמחות במוסדות בארץ. הם מספקים שירותי סיעוד ויש שמעדיפים אותם בזכות העובדה שהם כמובן דוברי עברית, או שפות אחרות שמתאימות לקשישים (רוסית, רומנית, ערבית, וכיו"ב).

הסוג השני אלו כמובן העובדים הזרים. מטפל סיעודי זר מועסק בארץ ע"י חברת כוח אדם, ומגיע לארץ לפי רישיון. העובדים הזרים מגיעים ממגוון רחב יחסית של יעדים, בעיקר ממדינות מזרח אירופה והמזרח הרחוק. 

שירותי סיעוד

מה צריך לדעת על מטפלים סיעודיים

כאשר מדובר על מטפל סיעודי, יש להבחין בין מטפל/ת המגיע/ה במסגרת שעות הסיעוד של המוסד לביטוח לאומי ו/או הקרן לנפגעי השואה, לבין עובד סיעודי זר המועסק למשך 24 שעות ביממה.

מטפל סיעודי מטעם ביטוח לאומי

אם עברתם את גיל הפרישה ואתם זקוקים לעזרה סיעודית – אתם זכאים לפנות לתביעת חוק הסיעוד מטעם המוסד לביטוח לאומי. במסגרת זכאות זו, יוכל להגיע לביתכם מטפל סיעודי, שיסייע לכם בהתנהלותכם היום-יומית. המטפלים הסיעודיים יכולים לעזור לכם בביצוע פעולות בסיסיות כמו בישול ואכילה, רחצה והלבשה, שמירה על ניקיון בסיסי של הבית, ליוויכם לסידורים או לטיפולים, סיוע רפואי או השגחה וכו'.

על פי חוק גמלת הסיעוד – תוכלו לבחור אם אתם מעוניינים במטפל סיעודי ישראלי או במטפל סיעודי זר. בהקשר זה כדאי לדעת שמטפלות ומטפלים ישראלים נהוג להעסיק לכמה שעות בודדות ביום, ואילו מטפלים סיעודיים זרים נהוג להעסיק ל-24 שעות ביממה. לבחירה בין מטפלים סיעודיים ישראלים לבין מטפלים סיעודיים זרים יש להיערך בהתאם – בדקו מה היתרונות והחסרונות של כל אפשרות, והפעילו את שיקוליכם בהתאם.

העסקת מטפל סיעודי – איך זה עובד?

מטפלת סיעודית, בין אם מדובר במטפלות מישראל או במטפלות זרות, יש להעסיק דרך חברת סיעוד מוסמכת. חברות הסיעוד יסייעו לכם בבחירת המטפל או המטפלת המתאימים ביותר עבורכם, והן יכולות לעזור לכם גם בתהליך התביעה לגמלת סיעוד מטעם ביטוח לאומי – באמצעותה תוכלו לקבל החזרי תשלומים או מימון על העסקת מטפלים סיעודיים.

מטפלת סיעודית

מטפל סיעודי במסגרת גמלת הסיעוד

אם הגשתם תביעה לגמלת הסיעוד של ביטוח לאומי ויצאתם כזכאים לקבלת הגמלה – תיקבע עבורכם רמת זכאותכם, המגדירה את סל השירותים ומספר השעות השבועיות שתוכלו לקבל בהן סיוע ממטפל סיעודי. על פי רמת הזכאות והיקף השעות שנקבע – תוכלו להחליט כיצד תירצו לנצל את שעות זכאותכם לסיוע במהלך השבוע. 

בנוסף, תצטרכו להחליט אילו מטלות תירצו שהמטפל יבצע במהלך שעות הסיוע, לדוגמא – בישול אוכל, הגשתו וסיוע במהלך האכילה, רחצה והלבשה, עריכת קניות, הגשת תרופות או השגחה רפואית, טיול ופנאי, ליווי לסידורים ולטיפולים ועוד. כדאי לדעת בהקשר זה שהמוסד לביטוח לאומי קבע כי מטלות הניקיון של מטפל סיעודי צריכות להיות בסיסיות, כמו שטיפת חדר המגורים, שטיפת כלים וכו', ואינן אמורות לכלול עבודות ניקיון יסודיות כמו ניקוי תריסים או חלונות.

שירותים נוספים שניתן לקבל במסגרת גמלת הסיעוד, הם: אספקת מוצרי ספיגה חד-פעמיים מדי חודש, השתתפות במרכז יום לקשיש, שירותי מוקד ולחצן מצוקה, שירותי כביסה וכו'. שימו לב כי האדם שנמצא זכאי לגמלה אמנם יכול לבקש את השירותים שהוא מעוניין בהם, אך רק ועדה מקצועית לענייני סיעוד היא זו שתקבע אילו שירותים יינתנו למי שקיבל זכאות לגמלת הסיעוד.

יתרון חשוב נוסף

מעבר לסיוע הרב שמטפל סיעודי מספק בכל מה שקשור לשמירה על אורח חייו של המטופל בתוך הקהילה, יש לכך עוד יתרון חשוב נוסף, שכדאי להזכיר והיא העובדה שהמטפל יכול להקל על בדידותו של הקשיש או אף להפיגה.

בני הגיל השלישי נאלצים להתמודד לא רק עם בעיות בריאותיות ועם ירידה ביכולותיהם הקוגניטיביות, אלא גם עם לא מעט בדידות. מחקרים פסיכולוגיים על הזדקנות מוכיחים כי בני הגיל השלישי נוהגים להקיף עצמם במעט אנשים, לעומת אנשים צעירים יותר. מדובר בתהליך טבעי ואוניברסאלי שיש לו סיבות ופרשנויות רבות, אך בכל מקרה אין ספק כי קשישים אכן מתמודדים עם לא מעט בדידות, בהשוואה לצעירים יותר (וכן, זה נכון גם במדינות מאוד "משפחתיות" כמו ישראל).

דרך מעולה להקל על בדידותם של הקשישים היא להעסיק מטפל או מטפלת – שיוכלו להעסיק אותם, ללוות אותם לפעילויות מטעם בתי אבות או מרכזים לקשיש באזור המגורים, לדבר איתם ולספק להם אוזן קשבת, אולי לספר סיפורים ולשתף בחוויות, לצפות יחדיו בטלוויזיה ואף לשחק במשחקים חברתיים.

מטפל סיעודי

אילו שירותים המטפל הסיעודי מספק? 

הטיפול הסיעודי כולל בעיקר טיפולים ושירותים שהמטופל לא יכול לבצע בעצמו, עקב אובדן כושר תפקוד עצמאי. 

המטפל הסיעודי יכול לספק סיוע בהכנת אוכל וביצוע קניות, ליווי הקשיש למקומות שונים, טיפול בצרכים, קילוח, הלבשה, הכנה לשינה ודברים נוספים אחרים.

יש לציין שאם מדובר על אחים או אחיות סיעודיים, הרי שיש להם גם הסמכה רפואית והם יכולים לסייע במתן תרופות, טיפול רפואי ראשוני וכל עזרה רפואית אחרת כנדרש. 

זהו פתרון אפקטיבי עבור קשישים במצב סיעודי קשה.

זכויות המטפלים : אילו זכויות עליכם לספק למטפל הסיעודי?

אם מדובר על מטפל סיעודי שמגיע לפי בנק שעות, לרוב הוא נמצא רק כמה שעות ביום, אין צורך לדאוג לו להוצאות שונות.
אם מדובר על מטפל סיעודי צמוד 24 שעות ביממה יש לדאוג עבורו למגורים ואוכל, כולל יום חופש אחד בשבוע.

תשלומים נוספים למטפל סיעודי בקשישים

אם מדובר על מטפל סיעודי מישראל, אין הוצאות מיוחדות נוספות.

 אם מדובר על עובד זר, יש לשלם היטל חד פעמי בכל שנה, וכן יש לדאוג עבורו לביטוח בריאות פרטי דרך אחת מחברות הביטוח, ויש לוודא כי הוא מקבל גם את הקצבאות שמגיעות לו מהביטוח הלאומי.

מטפל סיעודי זמני

ברוב המקרים, אתם לא המעסיקים הישרים של המטפל הסיעודי, אלא חברת כוח האדם היא המעסיקה. למרות זאת, חשוב להיות מעודכנים במידע, כדי שתבינו מהן הזכויות והחובות של המטפלים הסיעודיים, ותבינו את טיב היחסים ביניכם.

בין אם זה מטפל זמני מביטוח לאומי והטיפול נעשה בבית, טיפול של כמה שעות, ובין אם זה מטפל מסביב לשעון, 24 שעות ביממה.

בכל שאלה בעניין אתם מוזמנים ליצור אתנו קשר דרך האתר.

מטפל סיעודי פרטי

חברות סיעוד

ישנם מקרים מסוימים בהם התביעה שהגשתם נדחית ולצערנו זה קורה לא מעט. או במקרים אחרים השעות שקיבלתם אינן מספיקות במצבכם ואתם צריכים עוד שעות, אז מה שכן ניתן לעשות הוא לשכור שירותי טיפול סיעודי פרטי.

מטפל סיעודי פרטי ניתן למצוא בכל מני חברות שעוסקות בתחום ואפילו לבדכם. מטפל סיעודי פרטי יכול להיות ישראלי או עובד זר. הוא יעניק את מלוא הטיפול לאדם שזקוק לו, כולל עזרה באכילה, במקלחות, תרופות, יציאה למקומות, לינה ועוד…

מטפל פרטי נועד להעניק את הטיפול המסור ביותר לאדם שבו הוא מטפל. גם אם לא אישרו לכם מספיק שעות, לא קיבלתם אישור למטפל, תמיד תוכלו להעסיק מטפל סיעודי פרטי. יש לזכור שעליכם להכיר את המטפל ולבחון קשר של חיבור, כדי שבאמת כל האווירה תהיה טובה.

מטפל סיעודי אפשר למצוא בהרבה חברות שמתעסקות בכך, שזה התחום שלהם, כמו כן הם ידאגו לכל המסביב, תנאים וכדומה. כאשר אתם לוקחים מטפל פרטי תוכלו יחד להתאים את התוכנית הטובה ביותר עבורכם, מה הדבר שיהיה נכון ביותר ויועיל לשני הצדדים. מטפל סיעודי פרטי בדרך כלל בעל ניסיון ועוסק לא מעט בתחום, אך יחד עם זאת אל תתביישו לשאול, להבין מה עשה לפני ומה קיים ברזומה שלו.

הקפידו לנהל את זה נכון, לבדוק מהן הזכויות שלו ומה שלכם כדי שמראש תכנסו לנושא בעיניים פקוחות ובעלי ידע רב ככל האפשר. מטפלים פרטיים יוכלו להעניק לכם שקט נפשי, ולטפל באהבה, בחום ובנתינה אין סופית.

מטפל פרטי סיעודי שימצא לנכון יכול להחזיר את השלווה הביתה ובכך להבטיח שהראש שלכם יהיה נקי ולא תצטרכו להתמודד עם דאגות מיותרות.

צריכים עזרה? עמותת בבית תשמח לסייע לכם או ליקירכם לקבל את כל הזכויות שמגיע להם, במילוי הטפסים ובבחירת המטפל המתאים ביותר עבורם. פנו אלינו עוד היום לקבלת פרטים מלאים.