בשנים האחרונות, נעשו רפורמות רבות בכל הנוגע לעובדים זרים לסיעוד
רפורמות אלו, כמו האחרונה ,לעתים משאירות אתכם מעט מבולבלים, בעיקר משום שהמדינה מבחינה כיום בין שני סוגים שונים של עובדים זרים.
הסוג הראשון הוא אלו שמספקים שירותי סיעוד לקשישים. הסוג השני הם אלו שעוסקים בכל התחומים האחרים. חקלאות, בניין ותחומים נוספים נדרשים.
מאחר שמה שחשוב לכם הוא להבין את מעמדם של עובדים זרים לסיעוד, יש להבין בדיוק אילו שירותים הם מספקים, מה מעמדם במדינה, איך משלמים להם וכל דבר אחר כנדרש.
עובדים זרים לסיעוד יכולים לשפר בצורה משמעותית את איכות החיים של קשישים.
המטפלים מספקים שירותי סיעוד בתוך הבית. המטפל מלווה את הקשיש בביצוע פעולות שגרתיות ושומר על בטחונו לכל אורך שעות היום.
בעזרת עובד זר סיעודי ניתן לספק השגחה של 24 שעות ביממה, ולעקוב אחר מצבו הבריאותי של הקשיש.
העסקת עובדים זרים בסיעוד: מתי ניתן?
כאשר בן משפחה שהגיע לגיל השלישי זקוק לטיפול ולסיוע במשך כל שעות היממה, לרוב בני משפחתו שוקלים להביא לו עובד זר סיעודי. המטפלים הסיעודיים הזרים שוהים עם בן המשפחה המבוגר, ומסייעים לו בביצוע פעולות שגרתיות כמו רחצה, אכילה, שמירה על ניקיון בסיסי של הבית וכו'. כך מתאפשר לאותם קשישים וסיעודיים להישאר במסגרת הקהילה, לא לעזוב את משפחתם וביתם ולא לעבור לבית אבות.
איך מוצאים עובדים זרים לסיעוד?
על מנת למצוא עובדים זרים בסיעוד לטיפול בקרובים היקרים לנו יש לבדוק מספר סוגיות חשובות:
- ניסיון ומקצועיות.
- עמידה בדרישות של המוסד לביטוח לאומי ומוסדות אחרים להגנה על קשישים.
- שהות חוקית בארץ.
- בקרה של צוות ניהולי ומקצועי הדואג לספק לקשיש את השירות המתאים לצרכיו
עמותת בבית מלווה קשישים ומשפחות בכל רחבי הארץ ומספקת שירותי ייעוץ והכוונה.
אנחנו נותנים עדיפות לקשישים המעוניינים להישאר בבית ובקהילה.
חברי העמותה נהנים מפריסה של מעל 20 סניפים ונקודות שירות, מקבלים טיפול מהיר ויעיל וזוכים ליחס אישי.
אנו מבצעים בדיקות מקיפות על כל עובד זר הנמצא במאגר, ומקצים שירותי סיעוד רק בהתאמה מלאה לדרישות הקשיש.
מי זכאי להעסיק עובדים זרים בסיעוד?
- תושבי ישראל בגיל הפרישה (67 לגברים ו-62 לנשים).
- הזכאות לגמלת סיעוד נקבעת בהתאם להכנסה, אשר חישוב סכומה והשפעתה על גמלת הסיעוד משתנה בהתאם למצב המשפחתי.
- מי שזקוק לעזרתו של אדם אחר בביצוע פעולות היום-יום בתוך הבית או להשגחה למען ביטחונו וביטחון הסובבים אותו.
- לגמלת סיעוד זכאי מי ששוהה בביתו או בדיור מוגן.
ההיתר להעסקת עובדים זרים ניתן בהתאם לתנאי הזכאות, ולמבחן התלות שנערך מטעם המוסד לביטוח לאומי או אגף ההיתרים בסיעוד של רשות האוכלוסין וההגירה.
מה היתרונות של העסקת עובדים זרים בסיעוד
* ראשית, המטפל הזר יכול לסייע לקשיש בביצוע פעולות יום-יומיות בסיסיות, כמו שמירה על ניקיון בסיסי של הבית, רחצה, בישול, אכילה, וכו'.
* שנית, המטפל הסיעודי יכול לספק השגחה רפואית וכן לבדוק שהקשיש לוקח את כל התרופות שלו בזמן.
* שלישית, המטפל הסיעודי יכול לערוך (עם או בלי המטופל) קניות, למשל של תרופות מבית המרחקת או של מצרכים בסיסיים.
* בנוסף, המטפל הסיעודי גם יכול להפיג את בדידותו של הקשיש – על ידי הוצאתו לטיולים בסביבת הבית, לקיחתו לפעילויות של בית האבות הקרוב, או אפילו על ידי כך שיהיה שותף בפעילויות עם הקשיש – כמו שיחה, צפייה בטלוויזיה או משחק כמו שש בש.
איך לבחור עובד זר סיעודי המתאים ביותר עבורכם
למידת ההתאמה בין העובד הזר למטופל ישנה חשיבות מכרעת על מידת שביעות הרצון שלהם אחד מהשני. לכן כדאי להשקיע מאמצים על בחירת המטפל הסיעודי הזר המתאים ביותר עבורכם. את ההתאמה בין המטפל הסיעודי למטופל כדאי לעשות על בסיס פרמטרים כמו שפה משותפת, מין, הכשרה וניסיון, או יכולות פיזיות.
מכיוון שלרוב האנשים אין גישה למאגר עובדים זרים בסיעוד – רבים מהם בוחרים לפנות לחברות סיעוד עובדים זרים, כדי שימצאו להם את המטפל הסיעודי הזר המתאים ביותר עבורם.
מידע שחובה לדעת על עובדים זרים לסיעוד
חשוב מאד לציין כי עובדים זרים לסיעוד לא אחידים ברמתם ובסוגי השירותים או השכר שלהם.
העובדים הזרים מגיעים ממקומות שונים מרחבי העולם – יש שמגיעים ממזרח אירופה, כגון עובדים מרומניה, אוקראינה ורוסיה. יש שמגיעים מהמזרח רחוק ממדינות כגון הודו ונפאל, ויש שמגיעים מדרום-מזרח אסיה כגון תאילנד, וכמובן שיש גם את העובדים מהפיליפינים.
העובדים לעתים נבדלים ברמתם, וגם בדרישות השכר הממוצעות שלהם, ויש לקחת זאת בחשבון.
מה יש לשלם לעובד הזר?
יש לקחת בחשבון שמאחר שהעובדים הזרים אינם אזרחים או תושבים, הם לא מקבלים כיסוי רפואי מהביטוח הלאומי! לכן המעסיקים שלהם צריכים לדאוג עבורם לביטוח בריאות פרטי לפי חוק – ביטוח זה בא לכסות טיפולים רפואיים שונים, בדיקות, ניתוחים, טיפולי שיניים, ועוד.
הביטוח הלאומי עם זאת בכל זאת מחויב לכסות לעובדים הזרים ביטוחים כגון תאונות עבודה, קצבת ילדים, ביטוח תעסוקה (מעין מקבילה לקצבת האבטלה שלנו וקבלת פיצויים עקב פיטורין) ועוד.
אם אתם מעסיקים ישירות עובד זר ללא תיווך אתם משלמים עבורו את ההוצאות הללו, ואם אתם עושים זאת דרך חברת סיעוד לעובדים זרים – עליכם לשלם לה שכן היא זאת שמשלמת את התשלומים הללו באופן ישיר.
אגרת עובד זר סיעודי
מדינת ישראל קבעה אגרה שיש לשלם עבור העסקה של עובד זר (עקב רצון לעודד העסקה של ישראלים בתחום הסיעוד).
מדובר על אגרה בשיעור של 310 ש"ח והמשלמים אותה אחת לשנה. היטל זה משותף אמנם לכל העובדים הזרים בישראל – אך הוא הגבוה ביותר לאלו שמספקים שירותי סיעוד.
תהליך הגשת בקשה להעסקת עובדים זרים
את הבקשה לרישיון להעסקת עובדים זרים יש להגיש לרשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים. הוועדה המייעצת רשאית לבקש ממבקש הרישיון להגיש חוות דעת רפואיות וסוציאליות, וכן כל מסמך רלוונטי אחר, לצורך הדיון בבקשה. אישור הבקשה תלוי בתוצאות מבחן תלות שנערך מטעם ביטוח לאומי, שנמסרות ישירות לרשות האוכלוסין וההגירה.
כדי לקבל מימון, מלא או חלקי, על העסקת עובד זר בסיעוד, ניתן לפנות למוסד לביטוח לאומי לשם קבלת גמלת סיעוד.
מי משלם עבור ההעסקה?
באופן עקרוני, אם מדובר על קשיש שנמצא במצב סיעודי מוכר מטעם המוסד לביטוח לאומי – הביטוח הלאומי הוא שישלם עבור העסקת העובד הזר.
אם הקשיש או משפחתו מעוניינים להעסיק באופן ישיר את העובד הזר, ניתן לקבל את המימון ישירות לחשבון הבנק מהביטוח הלאומי. דרך אחרת היא כמובן שהביטוח הלאומי ישלם לחברת הסיעוד, וזו תשלם לעובד הזר.
מטפלים סיעודיים יכולים לשפר בצורה משמעותית את איכות החיים של קשישים. המטפלים מספקים שירותי סיעודי בתוך הבית, מלווים את הקשיש בביצוע פעולות שגרתיות ושומרים על בטחונו לכל אורך שעות היום.
בנוסף, בעזרת עובדים זרים לסיעוד ניתן לספק השגחה של 24 שעות ביממה, ולעקוב אחר מצבו הבריאותי של הקשיש.
להקפיד על כל ההוראות
שימו לב שאם אתם בוחרים להעסיק עובדים זרים לטובת קבלת שירותי סיעוד, חשוב מאד להכיר את כל ההוראות שנקבעו בתחום. תביעות רבות הוגשו בעבר, וככל שתצברו יותר מידע – כך תוכלו לקיים את כל תנאי ההעסקה לפי חוק.